brasseriefrasnoise

Pasta koud of warm, altijd lekker

Pasta kan je zowel warm als koud klaar maken. De keuze voor koud of warm heeft alles te maken met het doel waarmee je het gerecht klaar aan het maken bent. Voor een pastasalade is het klaar maken anders als wanneer je een heerlijk warm pastagerecht op tafel wil hebben staan. Lees in deze blog alles over de mogelijkheden voor het bereiden van pasta, of dat nu warm of koud is.

Wel of geen plakkerige pasta?

Hoe je pasta klaar maakt, hangt helemaal af van het feit of je de pasta warm of koud wil gaan serveren. De bereiding is anders door dat je te maken hebt met het zetmeel in pasta. Het zetmeel maakt de pasta plakkerig.

Soms is het handig om plakkerige pasta te hebben, maar een andere keer juist helemaal niet. Voor een pastasalade kan je beter een pasta hebben die niet aan elkaar vast blijft kleven. Maar bij een warm pastagerecht is het juist beter dan de pasta wat plakkerig is. Hierdoor kan de saus zich namelijk beter aan de pasta hechten.

Het bereiden van pasta voor pastasalade

Als je een pastasalade wil gaan maken is het verstandig de pasta na het koken even kort af te spoelen met koud water. De pasta koelt dan snel af en zal niet overgaar kunnen worden. Let wel op dat je de pasta alleen afspoelt. Niet in het koude water laten staan.

Met het afspoelen haal je meteen het zetmeel weg dat vrijgekomen is bij het koken. Hiermee zorg je ervoor dat je pastasalade niet gaat plakken. Meng na het afspoelen wat olijfolie door de pasta heen. Dit zorgt ervoor dat het eventueel overgebleven zetmeel niet alsnog voor plakkerige pasta zal zorgen.

Het bereiden van pasta voor een warm pastagerecht

Bij een warm pastagerecht moet je de pasta juist niet afspoelen, want doordat de pasta plakkerig is hecht de saus zich beter aan de pasta. Ook is het niet nodig om olijfolie toe te voegen. Zorg ervoor dat je de pasta beetgaar kookt en het dan bij de saus gooit.

Hierdoor kan de pasta in de saus nog wat doorgaren en zal de saus zich goed aan de pasta kunnen hechten.

Pasta door het jaar heen

In welke tijd van het jaar we zitten kan natuurlijk van invloed zijn op de keuze voor welk soort pasta er gemaakt gaat worden. Zo zal je in de zomer vaker een heerlijke frisse en gezonde pastasalade klaar maken.

In de winter zal dat weer anders zijn, dan zal je veel eerder kiezen voor een lekker warm pastagerecht. Natuurlijk kan je bij het kerstdiner ook een heerlijke pastasalade klaar maken. Die uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd.

MEER TE WETEN KOMEN